Galeriji Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg je bila v četrtek 5. 12. 2019  odprta razstava mladih likovnih umetnikov, ki so v preteklem in letošnjem letu ustvarjali v duhu razsvetljenskega znanstvenika G. A. Scopolija. Razstava je nastala v sodelovanju Gimnazije Jurija Vege Idrija z Mestnim Muzejem Idrija in v okviru projektov: Erasmus+ Steps 2030 ter SKUM, ki ga financirata ESS in Ministrstvo za šolstvo. Z omenjenima projektoma na gimnaziji dijake ozaveščamo v smeri trajnostnega razvoja (Steps 2030), medtem ko s SKUM-om omogočamo več kulturno-umetnostne vzgoje pri pouku in izven njega.

Scopolijeva tema nas je na VII. Kulturnem maratonu tako zaposlila in navdihnila, da se nam je zdelo vredno jo nekoliko podaljšati v naslednjega. Predvsem razstava fresk na lehnjaku, ki  je bila  osrednji dogodek z obiskom  predsednika države Boruta Pahorja na čelu.  Tudi v nadaljevanju šolskega leta so gimnazijci botanično risbo posvetili Scopoliju. Mentorica obeh tehnik je bila freskantka in slikarka Maja Šubic, potomka znamenite slikarske družine iz Poljan. Sočasno pa se nam je porodila še ideja o Scopoliju v stripu, za kar smo v goste povabili Martina Ramoveša, ki je nedavno izdal strip o življenju pisatelja in pesnika Ivana Roba. In tako so na Martinovih striparskih delavnicah med jesenskimi počitnicami štirje dijaki ustvarili štiri zgodbe o Scopolijevem delovanju v Idriji, o katerem jih je uvodoma seznanila gospa Ivica Kavčič. Knjižica »Scopoli v stripu« bo ob pomoči TIC Idrija izšla 31. januarja na VIII. Kulturnem maratonu na Gimnaziji Jurija Vege Idrija, zato so na razstavi  prisotni le štirje detajli iz celote. Ob vseh omenjenih likovnih stvaritvah so prispevali svoje tudi fotografi, ki so pod mentorstvom fotografa Nejca Menarda zasledovali skupno idejo. Prav tako so razstavljene štiri fotografije Scopolijeve vile, nastale na prejšnjem maratonu, z različicami nakita v čipki, ki ga je znanstveniku že pred leti posvetila oblikovalka Maja Svetlik. Tudi profesorica Irma Gnezda je že lansko četo z osnovnošolci pri predmetu likovna snovanja v 7. in 8. razredu sledila ideji maratona in z učenci ustvarila številne Scopolijeve rože iz žice, ki so od ustvarjalcev terjale veliko fizičnega napora, spretnosti in domišljije. Na razstavi je 31 simbolov razsvetljenčeve posebne ljubezni – botanike, ki razigrano dopolnjujejo razstavo.  Tako kot  skulpture iz žice »Scopoli in jaz« dijakov 1. a razreda iste mentorice. Z veliko domišljije in odprtega sodobnega pogleda na idrijskega rudniškega zdravnika in botanika pomenijo pravo osvežitev razstave. Ob vsem naštetem se je nabrala zajetna »botanična« bera, ki jo je po prostoru domiselno razporedil arhitekt Miro Božič ob asistenci profesorice Irme Gnezda, kustosa Mihe Kosmača in spodaj podpisane.

Kot je uvodoma povedala direktorica Muzeja Ivana Leskovec, je razstava pravi uvod v živahno, mladostno navdihujoče praznično vzdušje. Vsemu povedanemu se je pridružila tudi ravnateljica Kamen Vidmar z mnogo pohvalami svojim ustvarjalnim dijakom: številnim likovnikom, navdušujočima avtorskima glasbenicama in prisrčnima voditeljema. Razstavo si lahko ogledate v Galeriji Nikolaja Pirnata vse do 5. januarja 2020. Vljudno vabljeni!

Maja Justin Jerman

Dostopnost